Sběr kávy
Kávovníkové rostliny dozrávají po výsadbě nejdříve za tři roky a teprve po této době začínají přinášet první úrodu. Většina bobulí dozrává po šesti až osmi měsících. U robusty je to zhruba o dvě měsíce déle. I proto bývá nejčastěji pouze jeden sběr do roka. Je pouze několik zemí, kde rozdělení mezi obdobím sucha a dešťů není tak jasně vymezené a může se sbírat i dvakrát do roka. Klasickými představiteli těchto zemí jsou například Kolumbie či Keňa. Období sběru se liší dle geografického pásma - severně od rovníku (Etiopie, Střední Amerika) probíhá sběr od září do prosince. Jižně od rovníku (Brazílie) je hlavní sběr v dubnu nebo květnu a může trvat až do srpna. V rovníkových zemí (Kolumbie) se mohou kávové bobule sbírat po celý rok.
Vlastní sběr plodů kávovníků je možné provést pouze v období optimální zralosti a rozlišujeme dva základní typy sběru - strojový a ruční sběr. Strojový sběr je prováděn pomocí specializovaných sběracích vozů, které jezdí po plantáži a mechanicky strhávají plody kávovníku. Jelikož se o tento sběr stará stroj, není schopen rozpoznat, zdali je plod zralý, nezralý či napadený nějakou plísní. Dále se do takového sběru dostanou i kusy větví či dalších věcí, které by tam být neměli. Pokud jde o hlavní výhody této metody, je to zejména rychlost a nízká cena sklizně. Tento typ se používá zejména u plodů kávovníku nižších kvalit, kde je potřeba sesbírat velké množství za nízkou cenu.