Nová čínská řada BASILUR

NOVÁ ČÍNSKÁ ŘADA BASILUR 

BASILUR představuje tuto velkolepou řadu čajů inspirovaných čínskou čajovou kulturou, která se může pochlubit 5000 letou historií. 

BASILUR CHINESE MILK OOLONG









Oolong je označení pro skupinu čínských a tchaj-wanských čajů, které charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidaci následovanou rolováním. 

V čínské čajové kultuře se užívá též označení čaje polozelené nebo žlutozelené.

Čínské částečně fermentované čaje, tedy Oolongy, mají asi 3 000 druhů. Odlišit je od sebe nebývá snadné.

BASILUR CHINESE PU-ERH


Pu-Erh je čaj trošku tajemný. Dříve se tak označovaly všechny lisované čaje, které byly vyrobeny v čínské provincii Yunnan. Dnes pod názvem Pu-Erh nebo Pchu-er najdeme jen čaje fermentované dodatečně, a to za účasti bakterií a plísní. Nelekejte se! Oba mikroorganismy se přirozeně vyskytují na čajovníkových lístcích. Čaj má chuť, na kterou si mnozí čajomilci musejí zvyknout. Někoho Pu-Erhy učarují s prvním douškem, jiní se k němu „propijí" delším zkoušením. Sypané Pu-Erhy mohou vynikat silnou svíravostí a nahořklostí měnící se v dlouhou nasládlost. Zvláštní je také fakt, že na rozdíl od ostatních čajů, Pu-Erhům stáří prospívá. Na trhu lze opatřit čaje 30 i 50 let staré. Díky unikátnímu způsobu výroby obsahuje málo kofeinu, zato dost antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek. O skvělých výsledcích v prevenci a řešení zejména civilizačních neduhů mluví desítky odborných studií. Spousta odborných studií tvrdí, že Pu-erh napomáhá k redukci váhy. 


BASILUR CHINESE JASMINE GREEN 


Zelený čaj z čínské řady s jasmínem. Proslulá specialita z dálného východu má okouzlující nebeskou vůní, která zahání vnitřní neklid. 
Jasmínový čaj patří do tradiční čínské kultury nejméně tisíc let.


BASILUR CHINESE TIE GUAN YIN


Evropa měla svojí Železnou lady, v Číně pro změnu můžeme najít Železnou Bohyni. Pod tímto tradičním názvem můžeme najít jeden z vůbec nejslavnějších čajů řazených mezi Oolong čaje. Železná bohyně, stejně tak známá pod označením Tie Guan Yin, se přitom od ostatních čajů této kategorie kromě svého mýtického původu odlišuje především tím, že její lístky prochází ještě o něco delší oxidací, než je u čajů označovaných jako oolong zvykem.  
Výsledkem je nezaměnitelné kouřové aroma. Čaj poté obsahují více kofeinu než klasické čaje. Často se proto můžeme setkat s názorem, že tento druh čaje je vynikajícím prostředkem, jak vstoupit do nového dne. Jeho obsah kofeinu je totiž dostatečně vysoký na to, aby nás brzy po probuzení nastartoval pro první raní úkoly, ale zároveň toho kofeinu není tolik, abychom se cítili zbytečně nabuzení.

BASILUR CHINESE WHITE TEA


Vrcholem této čínské řady je  BASILUR Chinese White Tea. Pravé bílé čaje pocházejí převážně z čínské produkce. Čínský bílý čaj se na trhu vyskytuje jen zřídka, je velmi vzácný a také drahý. Důvod je zřejmý - býval připravován výhradně pro císaře a jeho dvůr. Proto dosahuje nejvyšší kvality a znalci je považován za skutečnou delikatesu mezi čaji. Pravý bílý čaj je připravován z nejmladších a nejčerstvějších pupenů známých jako Silver Tips, ze kterých je ostatně odvozen i jeho název.