Přichází léto a s ním i čas ledových čajů - vítaného občerstvení v horkých letních dnech. V hypermarketech jich jsou plné regály, často se ale jedná spíše o obarvenou vodu, navíc s vysokým obsahem cukru. Přitom udělat si kvalitní ledový čaj doma je tak jednoduché...
Příprava ledových čajů:
Na 300 ml hotového ledového čaje potřebujeme 2 čajové lžičky (cca 4 g) sypaného nebo 2 sáčky porcovaného čaje. Obvykle se pro výrobu ledového čaje používá dvojnásobné množství suroviny než pro výrobu klasického horkého čaje.
Na výrobu ledového nápoje je vhodný téměř jakýkoliv čaj Basilur, ale vždy vybírejte spíše čaje s výraznější ovocnou složkou, které dokonale osvěží.
BASILUR Magic Green Soursop | BASILUR Magic Green Lemon & Honey
Uvaříme 200 ml vody, zalijeme čaj a nechá-me louhovat dle návodu, uvedeného u Vámi vybraného čaje. Obecně platí, že zelený a bílý čaj louhujeme 2 až 3 minuty, čaj černý, ovocný a bylinný 3 až 5 minut.
Nezapomeňte, že zelený a bílý čaj se zalévá vodou o teplotě maximálně 80°C.
BASILUR Fruit Orange Peach | BASILUR Magic Pineapple & Orange
Po vylouhování vlijeme koncentrát do vhodné nádoby, kterou by měl zaplnit přibližně do dvou třetin V této chvíli je vhodné čaj dle Vašeho výběru dochutit (cukrem, medem, ovocnou šťávou, lehkým alkoholem). Po dochucení a důkladnému zamíchání necháme horký čaj vychladnout na pokojovou teplotu.
Na závěr doplníme nádobu ledem, lze vylepšit i kousky ovoce či bylinek (limetky, citronu, máty…) a můžeme osvěžující nápoj servírovat.
Přejeme Vám dobrou chuť.