Free cookie consent management tool by TermsFeed

Káva a zdraví

V současné době se odborníci shodují, že káva v malém a středním množství zdravému člověk prospívá. Mezi odbornou veřejnosti povětšinou najdete dva základní typy lidí - jedna tvrdí, že káva je zdravotně nezávadná, druhá tvrdí přesný opak. Studie z posledních let se přiklánějí k tomu, že káva je zdraví velice prospěšná. Je vědecky dokázáno, že v kávě je okolo 200 druhů různých látek. Káva obsahuje například sacharidy, kyseliny, polyfenoly, bílkoviny, kofein, minerální látky (draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík) či vitamíny. Těch látek, které káva obsahuje, je opravdu hodně.

Nejvíce studovanou a propíranou látkou v kávě je kofein. Jedná se xantinový alkoloid, který je zřejmě nejrozšířenějším stimulantem na světě. Kofein se přirozeně vyskytuje nejen v zrnkách kávovníku, ale také i v listech, květech či větvičkách. Čistý kofein má bílou barvu a mírně nahořklou chuť. Kofein má silný stimulační účinek na centrální nervovou soustavu, čímž dokáže oddálit únavu. I proto káva, která obsahuje kofein, je silnou zbraní proti únavě. Kofein patří do skupiny tzv. tolerovaných návykových látek, protože i na kofein si lze vypěstovat závislost. Obsah kofeinu v kávě je závislý na mnoha faktorech, například na složení půdy, zavlažování, klimatických podmínkách, době sběru či použité technologie zpracování. Denní doporučená dávka kofeinu se pohybuje okolo 300 mg denně, což je okolo 4-6 šálků kávy. Letální (smrtelná) dávka kofeinu je okolo 10 g. Kofein se začne z kávy louhovat zhruba až po 30 - 45 sekundách. Nejméně kofeinu se nachází v kávě typu presso, naopak pokud si kávu děláme pomocí frenchpressu, kdy kávu louhujeme třeba 3 minuty, je obsah kofeinu vyšší.

Káva má příznivý vliv na dýchací soustavu díky aromatický výparům, které působí příznivě proti astmatu. Dle posledních vědeckých výzkumů káva působí příznivě proti vysokému tlaku. Dlouhodobá konzumace kávy v malém a středním množství dokáže snížit úroveň krevního tlaku. Také je potvrzeno, že káva v malém a středním množství nedehydratuje a proto lze kávu použít i během sportu (vhodné spíše pro vytrvalostní typy sportů). Káva se podílí také na zvyšování vylučování žaludeční kyseliny, což může mít u zdravého člověka příznivý dopad na trávení. Dle nejnovějších výzkumů jsou také povoleny 2-3 šálky těhotným ženám. Kofein se sice při kojení dostává do mléka, ale v tak malém množství, že nemá žádné farmakologické účinky. Zatím se stále neprokázala souvislost mezi nádorovými onemocněními a pitím kávy. Naopak káva obsahuje mnoho antioxidantů, které naopak chrání před šířením volných radikálů, které vznikají při chronických nemocích (rakovina, kardiovaskulární nemoci). Káva také slouží jako prevence proti Parkinsově a Alzheimerově chorobě.

Na závěr je opět nutno podotknout, že všechny tyto účinky má pouze ta káva, která je skladována dle zásad, které byly popsány v kapitole "Skladování kávy". Pouze při správném skladování si káva zachová všechny důležité látky, které prospívají lidskému organismu.

[produkt 5852][produkt 5850]




Doprava zdarma
Bezopečná platba online
Výhradnídovozce
Kvalitní produkty
Širokyý sortiment
Nabídka zboží

Váš nákup

Váš košík je prázdný